You are here

Wat is een Segway?

Een Segway PT i2 van  Nice2Seg

Volgens de Rijksoverheid is een Segway een elektrisch aangedreven vervoersmiddel dat men staande bestuurt. Een Segway is zelfbalancerend met twee wielen naast elkaar. Voor het besturen van een Segway moet men ten minste 16 jaar oud zijn. Met een Segway mag men op het fietspad rijden. Indien er geen fietspad is, dient men gebruik te maken van de rijbaan. Men dient zich in het verkeer hetzelfde te gedragen als de bestuurder van een snorfiets. Een (bromfiets)rijbewijs is niet nodig en men hoeft geen helm te dragen. Als het zicht belemmerd wordt, dient men verlichting aan te hebben. Dit mag zowel vast als afneembaar zijn. Tot en met 2010 moest de Segway een kenteken hebben om de openbare weg op te kunnen. Sinds 2011 is de kentekenplicht vervallen. Een Segway dient echter wel verzekerd te zijn en daarvoor voorzien te zijn van een verzekeringsplaatje. 

Hoe werkt een Segway?

De Segway PT maakt gebruik van dynamische stabilisatie. Dit is te vergelijken met het menselijk evenwicht. Waar de mens gebruik maakt van ogen, oren, spieren en hersenen maakt de Segway gebruik van gyroscopen, sensoren, microprocessoren en elektromotoren om in balans te blijven. Zij bepalen constant het evenwicht van de Segway.

De Segway PT beweegt door verplaatsing van het lichaamsgewicht. Door naar voren te leunen gaat de Segway voorwaarts. De Segway beweegt achterwaarts door naar achter te leunen. Door rechtop staan stopt de Segway. Door het stuur naar links of rechts te bewegen verandert men van richting. De Segway kan overal worden gebruikt en is makkelijk wendbaar. De Segway heeft enkel goede grip op de ondergrond nodig. Vele ondergronden zijn berijdbaar (gras, grindpaden, bospaden, berg op of berg af). Gladde oppervlakten zoals nat gras, losse ondergrond zoals grind, kuilen, obstakels zoals stoepranden of paaltjes en losliggend materiaal kan men het beste vermijden. De maximumsnelheid van de Segway bedraagt ongeveer 20 kilometer per uur. Afhankelijk van de omstandigheden kan de Segway maximaal 38 kilometer afleggen.

In het algemeen duurt het niet lang voordat men het besturen van de Segway onder de knie heeft. Echter, een goede instructie is van belang. Zeker als men de openbare weg op wil gaan. Het is geen speelgoed. Men moet goed weten hoe te reageren in bepaalde situaties. Een Segway is veilig zo lang men zich aan de veiligheidsvoorschriften en instructies houdt. Het is niet goed om onder invloed van medicijnen, alcohol of drugs met een Segway op pad te gaan. Ook niet als men problemen heeft met het evenwichtsorgaan. En voor dames wordt het dragen van schoenen met hoge hakken niet aangeraden.

De Segway zorgt voor een milieuvriendelijke manier van personenvervoer. Geen CO2 uitstoot of verontreinigingen, geen geluidsoverlast, een goedkope verplaatsing per kilometer en weinig onderhoud.

Een groene manier van voortbewegen.

Ervaar deze groene manier van voortbewegen door de groene omgeving van Apeldoorn, Deventer en Zutphen bij Nice2Seg.
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer